Blog | KonyhaCoolTúra
2012. Szeptember 29. 10:31, szombat
Habos diós rolni
Habos...diós...lekváros...csupa isteni ízű hozzávalók. Nincs körítés, nincs semmi különös hozzáfűzni valóm, egyszerűen csak annyi: süsd meg!!!
Habos...diós...lekváros...csupa isteni hozzávalók. Nincs körítés, nincs semmi különös hozzáfűzni valóm, egyszerűen csak annyi: süsd meg!!!
A nagyik régi receptjeként is imsert lehet, bár én az interneten bukkantam rá évekkel ezelőtt és azóta is örök kedvenc!
Íme a recept...
A tészta hozzávalói:
- 300 g liszt (búzaliszt)
- 120 g vaj
- 10 g élesztő (lehet szárított is, de tudni kell hogy 7 g szárított élesztő 25 g frissnek felel meg, így inkább készítsd frissből és máris megkíméled magad az arányok kiszámolásától) :)
- 50 ml langyos tej (az élesztőhöz)
- 1 kávéskanál porcukor (az élesztőhöz)
- 4 db tojás sárgája
- 1 csapott evőkanál porcukor
- késhegynyi sütőpor
A tészta kenéséhez baracklekvár.
A töltelék hozzávalói:
- 150 g darált dió
- 120 g porcukor
- 24 g vaníliás cukor (de nehogy kimérd a 24 grammot, én simán beleöntöttem két csomaggal, az csak 20 gramm de így is tökéletes az íze)
- 4 db tojásfehérje
Elsőként az élesztő felfuttatása a feladat. Meglangyosítjuk a tejet, beletesszük a porcukrot és az élesztőt és hagyjuk hogy az örök hármas dolgozzon. A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd a felfutott élesztőt hozzáadjuk és összegyúrjuk. Amennyiben kicsit száraznak éreznénk a tésztát, kevés tejet önthetünk hozzá!
A tésztát lisztezett deszkára vagy szilikon lapra tesszük...
...és három egyforma részre osztjuk.
Mindegyik gombócot kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk és megkenjük baracklekvárral. A sütőt közben előmelegítjük 170 fokra.
A tészta négy oldalát kissé feltekerjük és az elkészített lapokat tepsibe teszzük.
A töltelék alapanyagait egy tálba kimérjük, hozzáadjuk a felvert tojás fehérjét és óvatosan összekeverjük, úgy hogy a hab ne törjön meg.
Az így elkészített tölteléket a lekvárral megkent lapok közepére simítjuk.
A 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép világosra sütjük. Miután elkészült, tetejét porcukorral megszórjuk.
Ahogy feljebb írtam...süsd meg! Isteni finom!
Jó étvágyat hozzá!
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2012. November 02. 20:05, péntek | KonyhaCoolTúra
Krumplis pogácsa
A mai menü: gulyásleves. Már egy napja azon agyaltam mi a frászt találjak ki másodiknak a leves után... Húsos kaja szóba sem jöhetett, a túrós tésztát már unom, így jött az ötlet: krumplis pogácsa.
2012. Október 26. 17:13, péntek | KonyhaCoolTúra
Hogyan vidítsuk fel a gyereket... avagy a palacsintasütés pozitív hatásai
Hogy miért ez lett a címe a blogbejegyzésemnek? Az ok roppant egyszerű! Egyetlen kis(nagy)fiam ma felettébb lehangoltan érkezett haza a suliból, tudván, ez nem olyan péntek mint a többi, hisz holnap még iskola!
2012. Október 23. 12:06, kedd | KonyhaCoolTúra
Diós kókuszos habtekercs
Egyre jobban megbizonyosodom róla, hogy odavagyok a diós sütikért. Hát még ha kókusz is van a hozzávalók között… akkor aztán még tutibb a párosítás! :)