Blog | KonyhaCoolTúra
2012. Július 21. 18:07, szombat
Sajtos pogi
Egyszerű, gyors, puha, variálható....
Egy korábbi bejegyzésen felbuzdulva ma én is elkészítettem egy hatalmas adag gulyáslevest! Már korábban is tervben volt, de mindig jöttek a kifogások... most túl meleg van, most mást enne a család... stb! De ma, ma végre egyetértés született és nekiláttam! Gulyásleves viszont nincs pogácsa nélkül. Van egy kedvencem, de azt már nagyon sokszor elkészítettem ehhez a leveshez (egy későbbi bejegyzésben azt is megosztom majd veletek), így most kitaláltam egy másik verziót és hát ez is sikert aratott!
Puha sajtos pogácsa (élesztő nélkül)
Hozzávalók:
- 30 dkg lisz (lehet teljes kiörlésű is)
- fél csomag sütőpor
- 2 tk só
- 1 tk őrölt bors
- 2 tojás
- 1 dl tej
- 25 dkg vaj
- 15 dkg reszelt sajt
Kenéshez a tetejére egy felvert tojás és/vagy reszelt sajt.
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport, a sót és a borsot egy nagyobb tálban összekeverjük.
Egy másik tálban felverjük a tojásokat és hozzáadjuk a tejet.
A tojásos tejes keveréket hozzáöntjük a liszthez, jól beledolgozzuk a puha vajat, majd a reszelt sajtot. (a lisztet ne pakoljátok el, mert tutira szükség lesz még rá, hogy a tészta jól összeálljon). Miután jól összegyúrtuk, fél órára hűtőbe tesszük.
Előmelegítjük a sütőt, kb. 200 fokra. Fél óra elteltével lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk. (a lusták :) vághatják kockákra vagy rudakra is)
Tetejét megkenjük felvert tojással vagy reszelt sajttal, esetleg mindkettővel. Én készítettem olyan verziót is, aminek a tetején csak kömény- és szezámmag volt. Így is nagyon finom!
A sütő felső részében magas hőfokon 5 percig sütjük, majd 160 fokra visszaállítjuk a hőmérsékletet és további 15 percig sütjük míg aranybarna nem lesz!
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2012. November 02. 20:05, péntek | KonyhaCoolTúra
Krumplis pogácsa
A mai menü: gulyásleves. Már egy napja azon agyaltam mi a frászt találjak ki másodiknak a leves után... Húsos kaja szóba sem jöhetett, a túrós tésztát már unom, így jött az ötlet: krumplis pogácsa.
2012. Október 26. 17:13, péntek | KonyhaCoolTúra
Hogyan vidítsuk fel a gyereket... avagy a palacsintasütés pozitív hatásai
Hogy miért ez lett a címe a blogbejegyzésemnek? Az ok roppant egyszerű! Egyetlen kis(nagy)fiam ma felettébb lehangoltan érkezett haza a suliból, tudván, ez nem olyan péntek mint a többi, hisz holnap még iskola!
2012. Október 23. 12:06, kedd | KonyhaCoolTúra
Diós kókuszos habtekercs
Egyre jobban megbizonyosodom róla, hogy odavagyok a diós sütikért. Hát még ha kókusz is van a hozzávalók között… akkor aztán még tutibb a párosítás! :)